coolqh

Direktlänk till inlägg 7 februari 2011

Det börjar närma sig

Av Anna Eriksson - 7 februari 2011 17:11

Fölnings och betäckningssäsongen! Denna underbara, efterlängtade, stressfyllda, jobbiga tid  


Tänkte skriva några ord om vad jag tycker man ska tänka på när man börjar fundera på att betäcka sitt sto. Jag vet att det är många som har helt andra kriterier, utgångspunkter och åsikter om detta med avel än jag, men detta är min blogg så här får ni ta del av mina tankar och åsikter. Take it or leave it.  


Drömmen om ett föl, en egen uppfödning, är lockande, fylld av förhoppningar och fantasier. Ibland ser man inte riktigt framför sig vad det verkligen innebär att ta beslutet att betäcka sitt sto. Man ser bara det ulliga gulliga lilla drömfölet som ska komma. Tyvärr är vägen dit inte alltid spikrak och smärtfri. Och tyvärr har inte alla hela bilden framför sig när dom drömmer och fantiserar om det blivande fölet.

Först och främst ska man vara på det klara med att det kostar. Mer än vad man har räknat med. Alltid. Det finns hundra olika sätt att föda upp ett föl på men jag kommer ta upp det enda rätta, för mig.


Betäckningsavgiften är den minsta kostnaden i att föda upp ett föl. Även om man har eget ställe, "ändå fodrar sitt sto" osv så ligger det en hel del kostnader runt detta med uppfödning.



Först måste du titta på ditt sto, och det med KRITISKA ögon. Är hon verkligen lämplig att sätta i avel. Det räcker inte med att hon är snäll och trevlig och att du älskar henne över allt annat och vill ha en avkomma som du alltid ska behålla. För det kan man aldrig veta! Allt möjligt kan hända, finns det då en plats, en marknad för din avkomma eller finns det risk att du kan hamna i en situation där du måste sälja den väldigt billigt, och då med risk att den hamnar i fel händer, eller att du kanske kommer att bli tvungen att ta bort den för att den inte är värd mycket på marknaden och du inte vill ta risken att den hamnar i fel händer? Vem ska köpa din avkomma om den blir till salu eller om meningen är att den ska säljas? Vem är din kund?



Hur mycket bra egenskaper har ditt sto som är värda att föra vidare och hur många negativa sidor har hon. Alla hästar har negativa egenskaper eller sidor -den finns inga perfekta hästar (eller människor för den delen). Väger de positiva egenskaperna så mycket över och är dom negativa så överkomliga att man bör ta "risken"?

Har ditt sto några meriter. Om inte, varför då? Blev hon skadad som ung och visade stor talang innan dess, har hon inte varit i rätt händer för att bli meriterad eller är hon inte talangfull nog? Eller är hon talangfull upp över öronen men för svår att rida/träna för att få fram det?

Hur är hon i psyket, med dig, andra människor och hästar, hur fungerar hon i flock? Om det finns problem, vad beror dom på? En känslig natur, en svår/ilsken natur eller bara omständigheter?

Har hon fått föl förut och isåfall, vad har dom åstadkommit, húr har dom sett ut, hurdana är dom i psyket. Vad har hon gett vidare -både positiva och negativa egenskaper?

(Kom ihåg nu -var kritisk!)

Hur ser ditt sto ut exteriört? Svagheter, styrkor? Hur rör hon sig? Stämmer hennes typ överrens med vad stamtavlan säger?

Vad har hon för stam? Vad har hennes föräldrar, syskon och släktingar åstadkommit och inom vilka dicipliner/grenar/sammanhang?

Måste hon testas för några genetiska sjukdomar? Alla quarter och painthästar som går tillbaka på King och Povo Bueno (vilket är dom flesta!) bör till exempel testas för HERDA och GBED, har hästen Impressive i stammen ska den testas för HYPP och alla bör egentligen testas för PSSM. Overoston och en del solida paintar bör testas för OLWS. En del av dessa genetiska defekter behöver inte betyda att stoet inte kan betäckas men att man måste undvika vissa hingstar som inte är testade för detsamma eller som är testade positivt! Läs på!


När du har utvärderat ditt sto med kritiska ögon och kommit fram till att hon nog är ett bra sto att betäcka -och du kan gärna fråga fler personer som är kunniga på avel och inom rätt område om råd -så är det dags att fundera ut vilken hingst som kan passa. Att först falla för en hingst och sedan vilja betäcka sitt sto med den bara för att man gillar honom och hans avkommor är fel ände att börja i. Du måste börja med ditt sto! 

Kanske har du ett jättefint, trevlig och välstammat cuttingsto men vill ha en pleasureavkomma? Då kanske du inte ska försöka betäcka ditt fina sto med en pleasurehingst utan istället leta upp en trevlig fölunge med rätt förutsättningar att köpa istället. Vill du ändå betäcka ditt sto bör du välja en hingst som passar henne, kanske en trevlig cutting eller reininghingst istället.


Vad har du kommit fram till att ditt sto har för nackdelar? Om du inte har något på din minuslista måste du backa bandet. Då är du inte redo att betäcka ditt sto! Men om du ser klart vad hon har för negativa sidor och anser att dom inte är alltför allvarliga bör du försöka hitta en hingst som kan uppväga dessa negativa sidor hos ditt sto. En not här -det är inte alltid man kan se det på hingsten. En del mycket framgångsrika hingstar har nedärvt olika egenskaper som man kanske inte alltid gissar när man tittar på hingsten idag. Därför är det bra att man, när man har en lista på intressanta hingstar, kollar vad dom eventuellt har gett innan, och MED VILKEN TYP AV STON. Ingen hingst ger perfekta eller jättebra avkommor med alla ston!

Kontrollera att hingsten stammässigt passar ihop med ditt sto. Kolla gärna upp vilken typ av hingstar som gett bra avkommor med ston av din typ och blodslinjer. Ja, det är lite jobb och tid man får lägga ner men det är viktigt! Ju mer van man blir och ju bättre man känner sitt sto och vad hon ger med olika typer av hingstar desto mer kan man våga "laborera" lite, tex använda sig av en yngre oprövad hingst om man verkligen tror att han passar just det stoet. Men i början tjänar man på att hålla sig lite till det som är beprövat och där man kan vara relativt säker på vad man får -även om man aldrig kan veta!


Har du gjort läxan ordentligt kanske du sitter där nu med en lista över intressanta hingstar. Med stor säkerhet inser du då att det kanske inte alls är den hingst du hade tänkt dig från början, och det är oftast inte den billigaste eller närmsta heller. Men tro mig, om du lägger lite energi, tid och pengar på detta nu kommer du att tjäna på det i slutänden -med ett föl som är resultatet av noga planering och där du kan redogöra för din tanke bakom betäckningen -ditt avelsmål!

 

DET är en härlig känsla och det andas seriositet och kunnande, för att inte tala om självinsikt.



När du hittat din hingst och insett att hingstägarens villkor är överkomliga för dig är det bara att köra på! Innan du betäcker ditt sto bör du låta en duktig avelskunnig veterinär göra en gynkoll på henne och ta bakterieprov. Dom flesta seriösa hingstägare kräver det men även om dom inte gör det visar det på en seriös och medveten stoägare om du har gjort det, samt att du kan spara mycket pengar genom att upptäcka eventuella infektioner, vätska i livmodern och annat som kan förhindra en dräktighet innan du lagt ut massor av pengar på betäckningar och uppstallning.

Kolla också upp exakt vad som gäller innan du lämnar ditt sto på betäckning om hon ska betäckas naturligt. Tex om hon måste vara försäkrad och vaccinerad. Bakskorna ska tas av och stoet bör alltid vara avmaskad innan hon åker till hingsten.


Kolla också upp vad som gäller angående betalning och språngavgift hos den aktuella hingsten innan du bokar. Dom flesta tar en bokningsavgift som inte är återbetalningsbar. En del vill ha hela språngavgiften betald innan betäckning, en del delar upp den och har en del i levande föl avgift osv.



När du väl har fått ditt sto betäckt och dräktigt börjar en lång väntan på underverket, och under denna tid kan massor av saker hända. Ultraljuda stoet på 16-17 dygn efter betäckning för att veta om hon har tagit sig. Om inte bör hon komma i brunst inom kort. Sedan kan man välja att ultraljuda mer eller mindre ofta, men jag rekommenderar att man iallfall ultraljudar på dygn 45 samt dygn 90. Vid dygn 45 kan man försäkra sitt foster.


Stoet går dräktig i ca 330-340 dygn (+/- 30 dygn) De tre sista dräktighetsmånaderna behöver hon extra näring då fölet börjar växa. Någon månad innan fölning kan stoet få lite koliksymptom då fölet vänder sig i livmodern och gör sig redo för utfärd i stora världen. Håll koll. Ge gärna en extra stelkrampspruta en månad innan beräknad fölning så har fölis ett extra skydd när den kommer ut. Detta är ett absolut måste om stoet inte är vaccinerad i övrigt.


När din efterlängtade fölunge äntligen är född och allt är bra börjar en ny resa. Nu tillkommer det också mycket kostnader, fölis ska försäkras in, vaccineras, registreras, chippas, id kollas, få pass, avmaskas, träckprovas, både fölis och mamma ska fodras med högvärdigt foder osv osv. När fölis är 6 månader har den kostat i runda slängar 50 000 från tillverkningen!


Men det är det värt!!! Och det kommer fölis att vara värd om du har gjort rätt från början och verkligen lagt ner lite krut på det!


Lycka Till med avelsåret 2011!!!


Här får ni läsare ett strålande exempel på framgångsrik avel;

ZIPS CHOCOLATE CHIP

 


 
 
Ingen bild

Hanna

11 februari 2011 15:09

Hej Anna
Hoppas du mår bra jag är rastlös och sitter och funderar på att gå ut...
Det där med sto och hingst är nog inte många som kan. Mend det kan du!
Ska du till mässan??
//Hanna

Anna Eriksson

11 februari 2011 16:06

Nja, jag är mycket bättre men inte frisk än. Skittråkigt! :( Dessutom har vi snöstorm och 2 dm ny snö!!!
Vilken mässa, Eurohorse? Nope ska inte dit....

 
Frump

Frump

11 februari 2011 19:56

...Länge sedan det var betäckningssäsong här, hahaha.

Saknar dig, mycket!
Kramis

http://frump.bloggplatsen.se

Anna Eriksson

11 februari 2011 20:27

Ha ha du får väl boka någon "hingst" Gunnel!
Dito, kram!

 
Ingen bild

Salina Hansson

17 februari 2011 16:16

Det är alltid lika givande att läsa din blogg. Dock vart denna läsning utöver det vanliga. ;) Ett riktigt bra jobb och det skall bli kul att fortsätta följa ditt avelsarbete längre fram. Jag blir inspirerad och sånt behövs.

Anna Eriksson

17 februari 2011 17:20

Vad roligt att höra! Det är väldigt roligt om man lyckas inspirera någon!
Det kommer att bli ett spännande avelsår tror jag! Det är dyrt och svårt och tar lång tid innan man ser resultat men det finns samtidigt inget mer upplyftande och givande än när man ser resultatet av sitt arbete och är nöjd och stolt över det!

 
jenny & willy

jenny & willy

19 februari 2011 16:18

Alltid lika intressant att läsa dina kloka tankar! Kommer säkert norpa ett råd eller två till de stoägare som funderar på att komma till oss i år... :)

Papprena kom fram som de skulle och gick med vändande post! :)

Kram från oss tvåbeningar och fyrhovingar

http://www.otobecool.blogg.se

Anna Eriksson

19 februari 2011 16:22

Kanoners!!!
Kram!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Anna Eriksson - 11 augusti 2015 21:40


...att du har en fin sommar! Remember:  

Av Anna Eriksson - 29 augusti 2014 18:17


Ja här händer det ju inte så mycket tyvärr, ber om ursäkt till er som faktiskt läser denna blogg och som jag vet är intresserade! Jag har haft en väldigt tuff vår och sommar och då orkar man inte riktigt dela med sig av allt som händer, än mindre skr...

Av Anna Eriksson - 16 mars 2014 13:09

Är det etiskt försvarbart att föda upp hästar? Det är en fråga som ligger och skaver i mitt bakhuvud hela tiden. Jag skulle så gärna vilja svara ja på den frågan, av den enda anledningen att jag älskar avel och uppfödning, det är min passion. Men jag...

Av Anna Eriksson - 18 november 2013 13:38

TILL MIG!!!! Hur bortskämd är inte jag då!!! Handstickad tröja o blingig pleasuremössa från underbara Linnéa i Norge, Axels ägare. Axel som för övrigt är helt frisk och på G, jag har hört det ryktas om galoppombytesserier, Western Riding nästa! Jag t...

Av Anna Eriksson - 13 november 2013 12:36

Frågade på facebook om vad jag skulle skriva om när inspirationen tryter och tar gärna emot förslag på det! Bara jag har ett ämne brukar hjärnan spinna igång på högvarv och tangentbordet glöder! Förslagen jag har fått hittills är både roliga och s...

Presentation


Copyright på bilder och texter! Fråga först...
www.coolqh.se
www.coolmind.se

Ima Prime Time

Zips Chocolate Chip - Ima Triples Image

 

Cluanna

Kid Clu - A Louisiana Lady

 

Mac Mercy Leauger

Docs Leaguer - Gators Mercedes

 

Hints Sugar Luisa

Undeniably Hint - BS Elaine Sugar Bars

 

Kategorier

Vädret

klart.se

Fråga mig

11 besvarade frågor

Omröstning

Skulle du köpa en quarterhäst som inte var ansluten till Incentive Fund?
 Nej aldrig jag vill ha betalt för mina poäng!
 Nej för jag tror det sänker värdet på hästen om jag ska sälja den.
 Ja för jag tävlar ändå inte.
 Ja om det var rätt häst, trots att jag tävlar.
 Ja för jag skulle ändå inte betala in den årliga premien till AQHA.

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
<<< Februari 2011 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Tidigare år

Arkiv

Länkar

RSS

Gästbok

English

Besöksstatistik

Klockan i USA

Forth Worth, Texas +

Oklahoma City, Oklahoma

 

Klockan i USA

Forth Worth, Texas +

Oklahoma City, Oklahoma

 


Ovido - Quiz & Flashcards