coolqh

Direktlänk till inlägg 12 februari 2012

Rätt hingst till rätt sto. Och tvärtom!

Av Anna Eriksson - 12 februari 2012 11:46

Har du fått ett Nej Tack?

Det här med avel igen då… att välja rätt hingst till sitt sto och att välja rätt sto till sin hingst.
Frågan är om de båda är lika viktiga eller om det ena valet betyder mer än det andra.
Jag tänker såhär. Som stoägare vill jag ju välja den hingst som kompletterar mitt sto på bästa sätt, för att får bästa förutsättningar till ett riktigt bra föl. Om vi nu ska diskutera detta i våra normala svenska förhållanden då det oftast inte handlar om embryotransfers och liknande så kan vi ju bara hoppas på att få ett föl om året från vårt sto max. Detta gör såklart att vi vill vara väldigt noga i valet av hingst. Vi får inte så många chanser helt enkelt. Däremot kan syftet med fölet och uppfödarens åsikt om fölets bästa förutsättningar och kvalitét variera stort. Detta måste vara upp till var och en som vill betäcka ett sto. Jag tycker det är viktigt med en plan och en tanke men vad den tanken är beror ju uppfödarens egna preferenser som får avgöra. Jag vet av egen erfarenhet att dessa ändras då och då i takt med att man lär sig mer och får nya erfarenheter.


Som hingstägare eller hingsthållare och ansvarig för en hingst som står till tjänst för betäckning kan man tänka lite olika. Fråga 10 hingstägare/hingsthållare och du får en variation av svar och tankar.


-En del vill betäcka så många ston som möjligt. De anser oftast att hingsten ska tjäna sitt levebröd och att han är en inkomstkälla som ska nyttjas optimalt. De bryr sig inte om vilka ston hingsten får utan anser att dom tillhandahåller en tjänst/vara som kunden köper och betalar för. Det är inte deras sak att bry sig om vad stoägaren har för tanke eller plan för avkomman.

-En del vill tvärtom betäcka ganska få ston. De anser att betäckningsavgifterna de får in är en försumbar inkomst och anser ofta att det är så pass svårt att få ekonomi i det och samtidigt behålla kvalitén på avkommorna. Det finns helt enkelt inte tillräckligt många passande ston så man bortser från den lilla inkomsten och ser den som ett bidrag till hingstens uppehälle och lite för jobbet. Dom anser kanske istället att det är viktigare att avkommorna blir exklusiva, bringar lite mer betalt eller så är dom rena eldsjälar som faktiskt jobbar för sin ras i det långa perspektivet. Dom gör vad dom tror kommer gynna rasen i längden.

-En del har ingen aning om något och dom bryr sig inte heller. Denne låter vem som helst med ett sto betäcka med sin ingst, en hingst som kanske inte är registrerad, exteriört en mardröm, förvildad fast kanske med en skojig färg, som den verkar ge vidare till alla sina föl. Denne hingsthållare tar inte så mycket i språngavgift, det är svarta pengar och det finns många kunder, stoägare som inte tänker längre än ett fläckigt föl efter sitt snälla sto som nu ska gå i avel för att hon inte höll för ridning.


Vem säger att det ena är mer rätt än det andra?


Någon som i kategori 2 kanske ser ner på någon i kategori 1 för att de tycker att det är moraliskt fel, att man borde se mer till rasens utveckling osv. Denne hingsthållare kanske ser sig som mer seriös än de i de andra kategorierna och anser att pengar inte ska vara allt.


Någon i kategori 1 däremot kanske anser att den moraliske eldsjälen är korkad eftersom att en person inte kan påverka den framtida utvecklingen av en ras och att det är dumt att inte sälja det man har så mycket man kan. Det är tillräckligt dålig ekonomi i det här med avel och man måste ju överleva. En del kanske också anser att de faktiskt har en plan och att deras hingst faktiskt passar alla ston den får och att det är förmätet och snobbigt av hingsthållaren i kategori 2 som försöker sätta sig över alla andra.  


Kanske både hingsthållarna i kategori 1 och 2 ser ner på den i kategori 3 för att denne inte bryr sig alls utan släpper in vad som helst i hagen till sin enormt olämpliga hingst och producerar mängder av gratisföl med tvivelaktig genetik och osäker framtid. 


Som stoägare bör man fundera en eller två gånger på vilken hingsthållare man helst vill ta sitt sto till. Men om man till exempel gillar hingsthållaren i kategori 2 och tycker att dennes program är det mest tilltalande, men samtidigt är det hingsthållaren i kategori 1’s hingst som passar stoet bäst? Vad göra då?
Kanske stoägaren ändå väljer den hingsthållaren som enligt stoägaren har bäst program. Även om den hingsten är lite dyrare, men stoägaren tycker hingsten är finast och gillar att det inte finns massor av avkommor efter den osv. Glad i hågen kontaktar stoägaren hingsthållaren…och får ett vänligt men bestämt Nej Tack!


Här gäller det som stoägare att inte ta Nej’et personligt! Inte heller å sitt stos vägnar! Det behöver absolut inte betyda att stoet är dåligt på något sätt, bara det att hingsthållaren inte anser att det är en bra match till den hingsten. Kanske vet hingsthållaren att hingsten inte ger avkommor som håller önskvärd standard med just den typen av sto. Det har ingenting att göra med vad hingstägaren tycker om stoägaren som person, eller om dennes sto!


Om du får ett Nej Tack av en hingsthållare, ta det som en hjälp istället. Se det som att hingsthållaren faktiskt istället för att ta dina pengar har hjälpt dig att undvika en medelmåttig fölunge! Oavsett hur bra hingst och sto är så finns det ingen hingst som passar på alla ston! Det gäller även de allra största kändaste avelshingstarna i USA. De som har allra mest framgångsrika avkommor, kolla hur många avkommor de har och se hur många som blivit…ingenting!
Tänk på att du bara får det där enda fölet om året. Vill du då inte att hingsthållaren faktiskt är ärlig med dig och avböjer ditt sto om det är en olämplig match så att du har en chans att gå till den hingst som kompletterar henne bäst?

Gå INTE runt och prata skit om den förste hingsthållaren för att du känner dig förödmjukad eller respektlöst behandlad. Gå INTE till hingsthållare nr 2 och tala om vilken idiot den första är som inte ville ta emot ditt fina sto. Tala istället om hur tacksam du är för att din förfrågan avböjdes så att du nu istället får chansen att betäcka med den andres fina hingst istället.
Tänk tillbaka på förklaringen du säkert fick av anledningen till Nej’et och ta till dig av kunskapen och informationen. Kanske håller du inte med, men acceptera och respektera hingsthållarens kunskap om sin hingst och vad den ger. Tänk på att nästa gång är det kanske du som får ett Ja av en sådan hingsthållare och fundera på om du då kommer vara glad över att veta att hingsthållaren minimerar risken för att ditt framtida föl ska ha en massa dåliga syskon som drar ner värdet på den. Tänk på det! 



Jag tog upp tre grovhuggna kategorier här. Jag vet vilken av de första två jag själv anser att jag passar in i men jag ser inte ner på någon i den andra! Som jag skrev ingen kan säga vad som är fel eller rätt och självklart är bilden så mycket nyanserad är såhär! Man kan även flyta lite på gränsen mellan de två kategorierna och saker och uppfattningar ändrar sig hela tiden ju mer man lär sig och ju fler erfarenheter man har. Inget är rätt eller fel, så länge man har hästarnas välmående i fokus! Möjligen kan jag sträcka mig till att uttrycka mig negativt om kategori nr 3, men rötägg finns det överallt ;)



Men jag är nyfiken! Vad har DU råkat ut för typer av hingsthållare eller stoägare för den delen? Vill höra roliga, positiva, negativa och avskräckande erfarenheter!!!

 
 
jenny & Willy

jenny & Willy

12 februari 2012 16:36

Du skriver så himla klokt som vanligt! :)

Jag är ju visserligen som hingsthållare på "andra sidan" mot vad du frågade om.. men jag har tyvärr varit med om en stoägare som pratat bakom ryggen och spridit skitsnack om mig och min hingst just för det som du tar upp - att de fick ett "nej" från mig. Stoet i fråga passade inte alls på flera vikiga punkter, bland annat mentalt. Jag är alltid noga med att förklara varför för stoägare som får ett nej men det är visst inte alla som förstår :( Lyckligtvis är det vad jag vet bara en som har reagerat så, andra har förstått hur jag tänker.

http://www.otobecool.se

Anna Eriksson

12 februari 2012 17:14

Ja det är verkligen inte så himla enkelt som att bara säga nej alla gånger. Många kan helt enkelt inte ta det, och tar det personligt. Tyvärr är skitsnack och rygghuggande det som verkar vara det första man tar till ofta i hästbranchen och sådant är svårt att skydda sig mot. Man kan inte göra alla nöjda helt enkelt!

 
Ingen bild

Marika (Finland)

13 februari 2012 23:45

Hmm, det är inte alltid hingstägaren, som vet bäst. Jag menar att hingstägaren är kunnig.

Jag har bara en avkomma på mitt sto, men är rätt nöjd med avkomman (fast den är av annan ras än mamman), som på många sätt blev bättre än sin mamma, bla bättre hovar, men ärvde också en del negativa saker. Jag skulle i alla fall välja den hingst, som passar mitt sto bäst, dock inte från kategori 3, därför att jag anser att hingsten som man använder, skall åtminstone vara någorlunda korrekt exteriört. Dessutom skall den vara registrerad i en passlig rasförening, men om hästen bara skall användas till ridning av olika grenar, räcker det att hingsten är registrerad i vår huvudförening, där alla hästar borde vara registrerade.

Angående om jag skulle ta illa upp, om en hingstägare säger nej tack, beror mycket på förklaringen och om jag anser, att hingstägaren kan tillräckligt om avel. Jag skulle oberoende, inte prata illa om en hingstägare, bara för att ägaren säger nej. Det finns andra hingstar i världen. Naturligtvis, skulle jag bli besviken, men sedan börja söka efter en annan hingst.

Det finns en bra sak med kategori 1. Man ser, om en hingst lämnar efter sig något, som man inte vill ha. Med det menar jag t ex problem med hovar mm. Jag har en bekant, som hade en svensk halvblodshingst, som lämnade dåliga ben och när det kom fram, då den användes ganska mycket till avel, tog hon hingsten bort från aveln. Det betyder att då skall hingstägaren också godkänna, att det kan finnas fel på hingsten.

Ursäkta en lång kommentar, men detta är ett ämne, jag kan tala mig varm om.

Anna Eriksson

14 februari 2012 20:48

Det är absolut inte alltid hingstägaren som vet bäst. Men i min erfarenhet så säger inte dom hingstägare som inte har så stor kunskap eller som inte bryr sig, nej till ett sto.

Det är inte så lätt att säga nej som de flesta tror.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Anna Eriksson - 11 augusti 2015 21:40


...att du har en fin sommar! Remember:  

Av Anna Eriksson - 29 augusti 2014 18:17


Ja här händer det ju inte så mycket tyvärr, ber om ursäkt till er som faktiskt läser denna blogg och som jag vet är intresserade! Jag har haft en väldigt tuff vår och sommar och då orkar man inte riktigt dela med sig av allt som händer, än mindre skr...

Av Anna Eriksson - 16 mars 2014 13:09

Är det etiskt försvarbart att föda upp hästar? Det är en fråga som ligger och skaver i mitt bakhuvud hela tiden. Jag skulle så gärna vilja svara ja på den frågan, av den enda anledningen att jag älskar avel och uppfödning, det är min passion. Men jag...

Av Anna Eriksson - 18 november 2013 13:38

TILL MIG!!!! Hur bortskämd är inte jag då!!! Handstickad tröja o blingig pleasuremössa från underbara Linnéa i Norge, Axels ägare. Axel som för övrigt är helt frisk och på G, jag har hört det ryktas om galoppombytesserier, Western Riding nästa! Jag t...

Av Anna Eriksson - 13 november 2013 12:36

Frågade på facebook om vad jag skulle skriva om när inspirationen tryter och tar gärna emot förslag på det! Bara jag har ett ämne brukar hjärnan spinna igång på högvarv och tangentbordet glöder! Förslagen jag har fått hittills är både roliga och s...

Presentation


Copyright på bilder och texter! Fråga först...
www.coolqh.se
www.coolmind.se

Ima Prime Time

Zips Chocolate Chip - Ima Triples Image

 

Cluanna

Kid Clu - A Louisiana Lady

 

Mac Mercy Leauger

Docs Leaguer - Gators Mercedes

 

Hints Sugar Luisa

Undeniably Hint - BS Elaine Sugar Bars

 

Kategorier

Vädret

klart.se

Fråga mig

11 besvarade frågor

Omröstning

Skulle du köpa en quarterhäst som inte var ansluten till Incentive Fund?
 Nej aldrig jag vill ha betalt för mina poäng!
 Nej för jag tror det sänker värdet på hästen om jag ska sälja den.
 Ja för jag tävlar ändå inte.
 Ja om det var rätt häst, trots att jag tävlar.
 Ja för jag skulle ändå inte betala in den årliga premien till AQHA.

Kalender

Ti On To Fr
    1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18 19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
<<< Februari 2012 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Tidigare år

Arkiv

Länkar

RSS

Gästbok

English

Besöksstatistik

Klockan i USA

Forth Worth, Texas +

Oklahoma City, Oklahoma

 

Klockan i USA

Forth Worth, Texas +

Oklahoma City, Oklahoma

 


Ovido - Quiz & Flashcards