coolqh

Direktlänk till inlägg 10 september 2009

En liten uträkning...

Av Anna Eriksson - 10 september 2009 18:26

Jag roade mig med att räkna lite på vad det kostar att föda upp ett föl, på det sättet som jag tycker är bra. Man blir lite mörkrädd när man har det svart på vitt men samtidigt kanske det kan hjälpa folk att förstå varför ett föl eller en unghäst kan ligga i en helt annan prisklass än en annan. Det finns ju massor av orsaker till att en häst är billig, men då kanske man ska vara lite uppmärksam på varför!

Det är inte alls säkert att den dyrare hästen är en bättre häst än den billigare men den kan ju vara det. Den dyrare kanske har en pappa som är mycket bra och som är dyrare att betäcka med. Den billigare kanske är billigare just för att uppfödaren äger hingsten i fråga. Men det kan finnas en massa andra orsaker också.... Som uppfödare kan jag till exempel själv gärna sälja en häst billigare till någon som jag vet kan ta fram den och utnyttja dess fulla potential, vilket givetvis gagnar mig som uppfödare och ökar värdet på stoet och hingstens andra avkommor!


Ta dig en titt på denna lilla uträkning. När du sedan spekulerar i ett billigt föl eller en unghäst kanske du har lite mer kött på benen och kan utreda lite i vad som kan ligga som grund för att just den hästen inte är så dyr, jämförelsevis!

Självklart kan summorna variera här, men jag har verkligen lagt mig på en låg nivå vad gäller foderkostnader och mängder till exempel. Och jag har enbart utgått från hur JAG föder upp MINA hästar och de kriterier jag tycker är viktiga. Uträkningen gäller från det att stoet betäcks till det att fölungen är 6 månader. Givetvis ökar kostnaderna därefter.....







Uppfödning

 

Uträkning på vad ett quarterföl har kostat från det att stoet betäcks till det att den är avvand och säljbar vid tidigast 6 månaders ålder, dvs 17 månader. Räknat på medelvärden och i många fall mkt lågt räknat i åtgång och räknat på att veterinär och hovslagare utför andra uppdrag i samma stall vid tex vaccinering, verkning osv! Uppstallningstiden räknas fram till maj sedan räknas det att sto+föl går på bra bete utan extra utfodring eller strö fram till september! Fölet beräknas vara född i april.


Betäckningsavgift 15 000:-

Uppstallning för stoet hos hingsten 1 månad, á 100:-/dag  3000:-

Ultraljud 17 + 90 dygn 1500:-

Föl och Fosterförsäkring 1500:-

 


Foder och strö för stoet (lösdrift, förutsatt att man har eget stall och ej behöver betala uppstallningsavgift!)

Hösilage med bra värden(dvs inget kraftfoder eller mineraler behövs) fram till 8:e dräktighetsmånaden fri tillgång (ca 20 kg/dygn) á 2:-/kg = 1200:-/mån (9600:-)

Hösilage fr 8 dräktighetsmånadenfram till bete fri tillgång (ca 30 kg/dygn) = 1800:-/mån (7200:-)

Strö (djupströbädd –grunden ej inräknad) Halm, ca 2 småbal/vecka á 15:- =  120:-/mån (1440:-)

Kraftfoder/fullfoder inkl mineraler fr 8 dräktighetsmånaden med bra grovfodervärden ca 2kg/dag á 5:-/kg = 300:-/mån (900:-)

Strö enligt ovan till föl + sto vid installning fram till avvänjning (sep-okt) 360:-

Hösilage + kraftfoder enligt de 3 sista dräktighetsmånaderna för sto+föl efter installning 6300:-

Extra protein till fölet efter installning ex.vis fri tillgång på lucern, ca 3 kg/dag á 5:-/kg = 450:-/mån 1350:-

Avmaskning av stoet vid fölning 170:-

Träckprovning av fölet 275:-

Avmaskning av fölet vid 8, 16 och ev i januari mot spolmask. 600:-     

Verkning av fölet var 8 vecka á 200:- 600:-

Försäkring av fölet (fullförskring A1 50’ + vetXtra 100’ i 6 mån) 1500:-

Grundvaccinering av fölet 1200:-

Registrering av fölet i AQHA 250:-

Id konturdiagram 350:-

Chipmärkning 500:-

Pass 400:-


summa = 53 995:-




Ej inräknat är bla stoets vaccinationer (stelkramp en månad innan fölning om hon ej är fullvaccinerad, vaccin mot abortvirus osv), dna test av stoet som behövs för att lista den för avel, extrautfodring som stoet kan behöva i slutet av digivningsperioden, övriga veterinära omkostnader mm

 
 
Dessi

Dessi

10 september 2009 19:52

Shit!! Jag tror jag får höja priset på saluhästarna ögonaböj, man börjar nästan undra vad man håller på med...tur att det är roligt o föda upp dom små liven..

Tack för att du tog dig tid o räkna ut o lägga upp det! Tror det är nyttigt för alla att se :-))

Kram!!

http://www.des.bloggagratis.se

 
Thina

Thina

10 september 2009 22:21

Det verkar som om du har för mycket fritid. Skaffa lite mer hästar så gör du inte sånna hemska uträkningar.

http://goldenmudi.info.se

 
Ingen bild

Marika (Finland)

10 september 2009 22:42

Tack så mycket härifrån också, för uträkningen. . Det är konstigt hur många tror, att det är billigt att föda upp ett föl till 6 månaders ålder.

 
Ingen bild

Katarina

10 september 2009 23:26

Åh herregud i himlen ! Då borde ju priserna upp , lite förtjänst måste ni ju ha !!! Som det ser ut nu går det ju back ju . Jag beundrar er uppfödare . Har ju haft två små fölisar och vet sicket slit det är samtidigt som det förstås är jätteroligt !

 
Stina

Stina

11 september 2009 06:49

Hoppsan ! Jag ska aldrig mer säga ett ord om dyra föl - jag lovar ! ;)

http://billiejean.bloggagratis.se

 
Ingen bild

Anna

11 september 2009 11:25

Ja visst är det lite skrämmande... men sanningen är att många uppfödare verkligen inte lägger ner så mycket pengar utan drar in på allt de kan och säljer därför hästar till vrakpris. Men de fölen kanske inte är verkade ordentligt (eller inte alls av en utbildad hovslagare), inte vaccinerade, inte försäkrade, inte korrekt avmaskade om de ens är avmaskade, de får definitivt inte ordentligt med protein och extra som de behöver osv osv osv. Folk kommer hit och undrar varför mina åringar ser ut att vara ett år äldre än någon annans som är tunna, omusklade, långhåriga osv men ändå väljer de ibland den billigare unghästen. Jag tänkte att det kanske skulle vara på sin plats att visa vad jag faktiskt lägger ner i en fölunge som föds här och varför den kan kosta några kronor mer..... Obs, säger inte att detta gäller för alla som har billigare hästar, ibland måste man väga kostnaden för att ha kvar dom mot förlusten när man säljer men tyvärr finns det en hel del oseriös avel i detta land.

 
Ingen bild

Kicki

11 september 2009 20:27

Det är tur att det finns eldsjälar som vill lägga både tid och pengar för att få fram det bästa. Men ibland undrar man varför man håller på med hästar, när man kunnde ha spelat pingis eller nått annat billigt. ;)

 
Ingen bild

SiKi

16 september 2009 14:17

Tack! Jag har gjort samma uträkning och kommit fram till ungefär samma summa, ca 45 000 kr. Vi har stall hemma och visst eget foder så det är kanske där jag kan pressa priserna på foder något. Men ett dåligt hö-år så skiter det sig. Det ska poängteras att detta är om ingenting händer under dräktighet, fölning och uppfödning som behöver veterinärvård.
Vårt senaste föl (och sto) höll på att dö i livmoderomvridning och stoet fick akut opereras på 250:e dagen av dräktigheten - pris 15 000 kr (med försäkring). Kan jag sälja detta föl 15 000 kr dyrare? Nej, det är ingen köpare som betalar för det. Alltså årets föl är en total förlustaffär.
Men han är världens sötaste och vi är så lyckliga att han finns! Det var minuter från att vi förlorat både mamman och fölet och då hade vi inte haft något kvar!

 
Ingen bild

Sofie

9 oktober 2009 19:52

Tack, en väldigt intressant läsning för en som inte föder upp hästar..... =) Det ger en väldigt bra inblick i vad det kostar att föda upp ett föl // Sofie

 
Johanna

Johanna

11 februari 2010 10:12

Verkligen intressant! Mycket dyrare än vad jag trodde.

http://www.zawilca.blogg.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Anna Eriksson - 11 augusti 2015 21:40


...att du har en fin sommar! Remember:  

Av Anna Eriksson - 29 augusti 2014 18:17


Ja här händer det ju inte så mycket tyvärr, ber om ursäkt till er som faktiskt läser denna blogg och som jag vet är intresserade! Jag har haft en väldigt tuff vår och sommar och då orkar man inte riktigt dela med sig av allt som händer, än mindre skr...

Av Anna Eriksson - 16 mars 2014 13:09

Är det etiskt försvarbart att föda upp hästar? Det är en fråga som ligger och skaver i mitt bakhuvud hela tiden. Jag skulle så gärna vilja svara ja på den frågan, av den enda anledningen att jag älskar avel och uppfödning, det är min passion. Men jag...

Av Anna Eriksson - 18 november 2013 13:38

TILL MIG!!!! Hur bortskämd är inte jag då!!! Handstickad tröja o blingig pleasuremössa från underbara Linnéa i Norge, Axels ägare. Axel som för övrigt är helt frisk och på G, jag har hört det ryktas om galoppombytesserier, Western Riding nästa! Jag t...

Av Anna Eriksson - 13 november 2013 12:36

Frågade på facebook om vad jag skulle skriva om när inspirationen tryter och tar gärna emot förslag på det! Bara jag har ett ämne brukar hjärnan spinna igång på högvarv och tangentbordet glöder! Förslagen jag har fått hittills är både roliga och s...

Presentation


Copyright på bilder och texter! Fråga först...
www.coolqh.se
www.coolmind.se

Ima Prime Time

Zips Chocolate Chip - Ima Triples Image

 

Cluanna

Kid Clu - A Louisiana Lady

 

Mac Mercy Leauger

Docs Leaguer - Gators Mercedes

 

Hints Sugar Luisa

Undeniably Hint - BS Elaine Sugar Bars

 

Kategorier

Vädret

klart.se

Fråga mig

11 besvarade frågor

Omröstning

Skulle du köpa en quarterhäst som inte var ansluten till Incentive Fund?
 Nej aldrig jag vill ha betalt för mina poäng!
 Nej för jag tror det sänker värdet på hästen om jag ska sälja den.
 Ja för jag tävlar ändå inte.
 Ja om det var rätt häst, trots att jag tävlar.
 Ja för jag skulle ändå inte betala in den årliga premien till AQHA.

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9 10 11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< September 2009 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Tidigare år

Arkiv

Länkar

RSS

Gästbok

English

Besöksstatistik

Klockan i USA

Forth Worth, Texas +

Oklahoma City, Oklahoma

 

Klockan i USA

Forth Worth, Texas +

Oklahoma City, Oklahoma

 


Ovido - Quiz & Flashcards